ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ – АУРУЛАРДЫҢ АЛДЫН АЛУ ЖӘНЕ БЕЛСЕНДІ ҰЗАҚ ӨМІР СҮРУ НЕГІЗІ!

ffb28d5ca57f92b0400e76fd5a6ab9d9.jpg

16-қазан – Дүниежүзілік дұрыс тамақтану күні!

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы сарапшыларының бағалауы бойынша дұрыс тамақтанбауға негізделген өлімнің негізгі себептері қан айналымы жүйесінің аурулары, онкологиялық аурулардың кейбір нысандары және өлім құрылымында жетекші орын алатын екінші типтегі қант диабеті болып табылады.

Қазақстанда соңғы онжылдықта, Орталық Азияның басқа республикалардағы сияқты, тамақтану рационының құрылымында өзгерістер орын алып келеді: қаныққан майларды, транс-май қышқылдарын, бос қанттарды тұтынудың өсуі және тұзды тұтынудың өте жоғары деңгейі байқалады, бұл ретте пайдалы өнімдерді (жемістерді, көкөністерді, тұтас дәнді дақылдарды, тұқымдарды, жаңғақтарды, бұршақты) жеткіліксіз тұтыну байқалады.

2016-2017 жылдары ДДҰ Еуропалық өңірлік бюросы, Қазақстан тамақтану академиясы, ҚР ДСМ Қоғамдық денсаулық сақтау ұлттық орталығы және Қазақстандағы ДДҰ ынтымақтасқан орталықтарының ынтымақтастығы шеңберінде тамақтану ортасына, халықтың рационына және қарама-қайшы келмейтін статусына арналған зерттеулер жүргізілді ["Қазақстандағы тамақтануды жақсарту" Ақпараттық бюллетені, ДДҰ, 2019 ж.]

Осы зерттеулердің нәтижелері бойынша Қазақстанда тұзды тұтыну деңгейі тәулігіне шамамен 17 г құрайды, бұл ДДҰ ұсынған нормасынан 3-4 есе артық және әлемдегі ең жоғары белгіленген көрсеткіш болып табылады. Азық-түлік өнімдерінде транс майлар қышқылдарының жоғары деңгейі анықталды. Кейбір өнімдер бір порцияда транс май қышқылдарын тұтынудың ұсынылатын ең жоғары тәуліктік нормасының 220% - дан асады.

Жоғарыда айтылғандардың негізінде денсаулықты сақтау және нығайту мақсатында өз тағамдық әдеттерімізді өзгертуге шақырамыз!

904ebbace3e59a983799aa2aea67ed31.jpg

6075226714dd644c94244ba422712be9.jpg